Fireworks’ te Öncelikli Olarak Bilinmesi Gerekenler

http://www.yunusyurtturk.com/wp-content/uploads/yresimler/esasbilgiler/baslikresim.jpgBu yazıda, Fireworks’ te kendini geliştirmek isteyen arkadaşlarımızın öncelikle bilmeleri gereken bazı Fireworks özelliklerini sıralayacağız.

Yaptığınız İşlemleri Geri Almak :

CTRL + Z tuş kombinasyonunu kullanarak, yaptığınız son işlem(ler)i geri alabilirsiniz. Yanlış yada beğenmediğiniz birşey yaptığınız zamanlarda, bu kombinasyonu kullanmak işinizi çok kolaylaştırır.

CTRL + Z kombinasyonunu kullandıktan sonra, Eski haline dönmek için CTRY + Y tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz. (CTRL+Z = Geri , CTRL + Y = İleri )

Tam bir çember yada kare çizmek için :


Düzgün bir kare, yada çember çizmek için , Shift Tuşunu kullanın. Yapmanız gereken, çizim esnasında bir parmağınızla Shift tuşuna basmak olacaktır. Şekliniz istediğiniz boyuta geldiğinde, ilk önce Farenin tuşunu, sonra Shift tuşunu bırakmalısınız.

Shift ile Çember

 

Resimleri Yeniden Boyutlandırın :

Bir resmi yeniden boyutlandırmak için, Modify > Canvas > Image Size komutunu kullanın.

Image Size Değiştirmek İçin

 

Açılan pencerede, resminizin olmasını istediğiniz boyutları girerek yeniden boyutlandırma işlemini yapabilirsiniz. Eğer yeniden boyutlandırmanın orantılı bir şekilde olmasını istiyorsanız, Constrain Proportions kutusu işaretli olmalıdır.

Image Size Penceresi & Constrain Proportions

 

Nesneleri Yeniden Boyutlandırmak & Döndürmek :

Nesnelerinizi yeniden boyutlandırmak & döndürmek için, Modify > Transform > Free Transform komutunu kullanabilirsiniz.

Bu komutu verdikten sonra, nesnemiz aşağıdaki gibi görünür.

Free Transform

Nesnemizin kenarında beliren karelerden birinin üzerinde iken faremizin sol tuşuna basılı tutarsak, yeniden boyutlandırma işlemini gerçekleştiririz.

Nesnemizin kenarında beliren dikdörtgenin dışındayken, faremiz yuvarlak bir oka dönüştüğünde basılı tutarsak, nesnemizi döndürme işlemini başlatmış oluruz.

Aynı Ton Pikselleri Seçmek :

Resminizde bulunan aynı ton pikselleri seçmek için Magic Wand Tool ‘u kullanın. Tolerance değerini değiştirerek, istediğiniz seçilimi daha kolay yapabilirsiniz.

Magic Wand Tool

 

Çalışma Alanını Maksimum Görüntüleyin :

Hand Tool aracına çift tıkladığınızda, çalışma alanınızı, kaydırma çubukları çıkmadan görüntüleyebileceğiniz maksimum boyutta görürsünüz.

Hand Tool

Çalışmanızın Çözünürlüğünü, Ekranınınızın Çözünürlüğüne Eşitleyin :

Hand Tool ‘un yanında bulunan Zoom Tool ‘a çift tıklayarak, çalışmanızı, ekran çözünürlüğüne eşitleyebilirsiniz. Böylece, çalışmanızı resim olarak kaydettiğinizde boyutunun ne olacağını önceden kestirebilirsiniz.

 

Cetveller :

Nerede bulunduğunuzu öğrenmek ve hizalama yapmak için Cetvelleri kullanabilirsiniz. Cetvelleri görünür yapmak için View > Rulers (CTRL+ALT+R) komutunu vermelisiniz.

 

Seçilimleri Birleştirme :

Modify > Combine Paths seçeneğini kullanarak, seçilimlerinizi birleştirebilirsiniz. Bu konu hakkında daha detaylı bilgiyi Nesneleri Birleştirmek yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Yazılarınızı Şekillendirme :

Text > Attach to Path komutunu vererek, yazılarınıza şekil verebilirsiniz. Detaylı bilgi için Şekilli Yazılar Yazma yazımıza bir göz atın

Renk Değiştirme :

Filters >Adjust Color > Hue/Saturation komutunu vererek, seçilimlerinizin rengini değiştirebilirsiniz. Detaylı bilgi için Renk Değiştirme Hue&Saturation yazımıza bakın.

Layers Panelini Etkin Şekilde Kullanın :

Fireworks ‘te Layers (Katmanlar) panelinin özelliklerini bilmek, iyi bir Fireworks kullanıcısı olmak için şarttır.

Layers Paneli ile ilgili ayrıntılı bir yazmıza buradan bulabilirsiniz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *