Nesneleri Birleştirmek

2 Vektörel CisimBazı durumlarda, istediğiniz şekli elde etmek için, elinizdeki birkaç nesneyi birleştirmek istersiniz. Fireworks, elinizdeki vektörel nesneleri birleştirmek için size birkaç seçenek sunar. Bu seçeneklere Modify > Combine Paths komutu üzerine gelerek görebilirsiniz. Bu seçenekleri inceleyelim. Ama öncelikle, kendimize bir çalışma alanı oluşturalım ve 2 adet nesne çizelim.

2 Vektörel Cisim

 

Şekilde görüldüğü gibi, ilk önce mavi bir kare, sonrada yarısı karenin üzerine gelecek şekilde bir yıldız çizdik. Modify > Combine Paths komutu üzerine geldiğimizde, nesneleri birleştirmek için kullanabileceğimiz seçenekleri görüyoruz.

Modify > Combine Paths Menüsü

 

 

Join :

Şimdi, tek tek, hangi seçenek nasıl bir birleştirme yapıyor inceleyelim.2 Nesnemizi, SHIFT Tuşu yardımı ile Seçelim ve Join komutunu verelim. Layers panelinde Composite Path oluştuğuna dikkat edin.

Join PathsLayers Panelindeki Değişim

Split :

Bu komut, Join ile birleştirilmiş katmanları, eski haline döndürür. Yukarıda Join komutu uygulanmış katmana Split komutu verirsek, eski görünümü elde etmiş oluruz. Ayrıca yıldızın renginin değiştiğini gözlemliyoruz.

Split PathsLayers Panelindeki Değişim

Union :

Joinden farklı bir sonuç . Nesnelerimizin birleşimi alındı.

Union PathsLayers Panelindeki Değişim

Intersect :

Bu işlem sonucu cisimlerin kesişimi kalıyor.

Intersect PathsLayers Panelindeki Değişim

Punch :

Bu komutu şu şekilde düşünebiliriz. Üstte duran yıldız, altta duran dikdörtgenin üstünden bir pasta kalıbıymış gibi, kestiği kısmı çıkarıyor.

Punch PathsLayers Panelindeki Değişim

Crop :

Bu komut da, Intersect gibi bir sonuç veriyor. Fakat, ikiden fazla nesneyi birleştiriyorsanız, en üstteki nesnenin altında kalan nesneler ayrı ayrı katmanlar oluşturur. Intersect ‘te ise, direk olarak kesişimler alınır ve tek katmanlık bir sonuç oluşur.

Crop PathsLayers Panelindeki Değişim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *